Ja til dugnad og nytenking – nei til skattekutt

John-Leirvaag-int.jpg

-Vi mener at det er helt nødvendig at Norge bidrar med ekstra innsats og humanitær hjelp til mennesker i nød og de som flykter fra krig og konflikt. Det er nå vi skal vise vår medmenneskelighet, sier NTL-leder John Leirvaag.

Regjeringen har i dag foreslått å finansiere mottaket av flere asylsøkere med å øke bruken av oljepenger med 1,2 milliarder, flytte 4,2 milliarder bistandskroner og mindre skattekutt.
NTL mener det er klokt å droppe kuttet i formuesskatten. NTL ønsker imidlertid ikke at flyktningkrisen skal finansieres med omfattende kutt i bistandsbudsjettet.

Vi må tenke nytt
Kostnadene med å ta i mot flyktningene avhenger av hvor lenge flyktningene må bo på mottak og hvor fort de lærer seg norsk og kommer seg i jobb. NTL mener det må bli lettere for ufaglærte å komme seg i jobb selv uten flytende norsk. Det må bli raskere å få anerkjent utdanning hjemmefra. Staten må også vurdere arbeidsrettede tiltak og sysselsettings- og kvalifiseringsprogrammer. Integreringsarbeidet må skje raskere og det må mobiliseres til nytenkning når det gjelder bosettings- og mottaksmodellen i Norge. Nytenking må til for å ta imot flyktningene på en best mulig måte, ikke til å se hvor mye vi kan beskytte oss mot folk som trenger hjelp.

Regjeringspartiene legger i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet fortsatt opp til å bruke mye av handlingsrommet til skattekutt. - Det regjeringen foreslår å bruke til skattekutt bør brukes til målrettete tiltak for å ta i mot flyktninger som trenger beskyttelse, sikre folk arbeid, å omstille næringslivet og til å sikre vår felles velferd, sier Leirvaag