NTL Ung på toppmøtet i Paris

ntlung-paris-kvad.jpg

NTL Ung har denne uken sendt en delegasjon for å være tilstede under årets klimaforhandlinger i Paris. NTL Ung finner den norske regjerningens initiativ om å fjerne punktene om menneskerettigheter, likestilling, rettferdig omstilling og urfolks rettigheter fra den bindende delen av klimaavtalen som uakseptable.

NTL er som medlem av Klimavalgalliansen opptatt av en bærekraftig utvikling der hensynet til miljø og rettferdig fordeling setter rammen for økonomisk vekst og forbruk. Det grønne skifte må være forankret i arbeiderrettigheter, urfolkets rettigheter og menneskerettigheter.

Som en norsk fagforening med fokus på miljø- og klima, jobber NTL med å skape grønne arbeidsplasser. Norge med en industri dominert av petroleumsnæringen har et ekstra stort ansvar for en grønn og rettferdig omstilling.

For at det grønne skifte skal forgå på en rettferdig måte er det essensielt at det er en dialog mellom partene. Norge har allerede institusjonelt en slik dialog i trepartsamarbeidet.
Trepartssamarbeidet er noe Norge har fått anerkjennelse for internasjonalt. Dette trepartsamarbeidet spilte en viktig rolle med å hjelpe Norge gjennom finanskrisa. NTL Ung hadde håpet at Norge på samme måte skulle bruke samarbeidet for å takle klimakrisa. Vi håper Solberg-regjeringen ser verdien i denne dialogen, og gjør Norge til et foregangsland både med hensyn til et grønt skifte og faglige rettigheter.

Vi finner det uakseptabelt at Norge på klimatoppmøtet ikke ønsker at de samme mulighetene og rettighetene skal ligge til grunn i internasjonale avtaler.


NTL Ung deler ITUCs og mange andres kritikk av Norge i denne saken. Norge må være en forkjemper for dialog og medvirkning også i klimaspørsmålet.