Enighet om Spekter A-delen

spekter-forhandlinger.jpg

LO Stat og Spekter er kommet til enighet om en ramme på linje med frontfaget i oppgjørets A-del. LO Stat fikk i forhandlingene gjennomslag for tydeligere bestemmelser på likestilling, overvåking samt hjemmekontor, men uenigheten om pensjon i kultursektoren er ikke løst. Oppgjøret fortsetter med virksomhetsvise forhandlinger.

Kultursektoren er et av stedene det knytter seg stor spenning til årets oppgjør. I forbindelse med lønnsoppgjøret 2015 ønsket Spekter å endre pensjonsordning i kultursektoren på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner. I fjorårets forhandlinger overleverte ansattes organisasjoner et tilbud om å gå fra dagens ytelsespensjon til hybridpensjon. Tilbudet gir en årlig innsparing på rundt 40 millioner kroner og rydder opp i anstrengte budsjetter i kultursektoren. Spekter avviste tilbudet og krevde at ansatte skulle gå over på innskuddspensjon.

Siden april 2015 har pensjonsforhandlingene stått i stampe. Dermed drar partene med seg fjorårets lønnsoppgjør inn i årets. LO Stat krever sammen med resten av ansattes organisasjoner i kultursektoren at lønnsoppgjøret fra i fjor gjøres ferdig, før årets forhandlinger landes.

Forhandlingssystemet i Spekter
A-delen gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del). I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling og eventuell streik.

Spekterforhandlingene er delt inn i områder. Kommer én virksomhet i et område i konflikt er hele området i konflikt. NTL har medlemmer i følgende områder:

1. Orkestre og teatre
2. Norges Bank
3. Avinor
6. NRK
9. Øvrige virksomheter