Faglig påfyll på NTLs ungdomskonferanse

ungdomskonferanse_walberg_4.jpgGlobal finanskrise og norske tariffoppgjør var tema da NTLs ungdomskonferanse ble avsluttet med faglig påfyll fredag 30. juni. Utreder i LO Maria Walberg gikk inn på årsakene til finanskrisen og konsekvensene for den norske økonomien, mens forbundsleder Turid Lilleheie oppsummerte årets hovedoppgjør og likelønnsløft.


ungdomskonferanse_walberg_2.jpgWalberg forklarte finanskrisens opphav i usikre boliglån og en medsyklisk finanssektor.

- Finanssektoren slik den opererer idag forsterker alle tendenser i økonomien, fra boblevekst i medgangstider til børskrakk i nedgangstider, påpekte Walberg.

Hun trakk konklusjoner om hvilke grep som må gjøres for å begrense konsekvensene og hindre gjentagelse: kontrollere derivathandelen, bedre forbrukerbeskyttelsen, styrke omfordelingsmekanismene, fjerne skatteparadiser og skattlegge finanstransaksjoner.

ungdomskonferanse_lilleheie_2.jpgEtter lunsj fulgte Lilleheie opp med en gjennomgang av hovedoppgjøret i staten og likelønnsløftet. - Jeg er stolt av at NTL og LO har stått på for å få til et oppgjør med en så klar likelønnsprofil, og pekte på hvordan de ulike delene av den totale rammen på hver sin måte bidro til likelønnsløftet.

Lilleheie kom også inn på frontfagsmodellen. - At det er frontfaget som skal være grunnlaget for lønnsfastsettelse i landet er det misnøye omkring. Jeg tror at det er en fornuftig ordning, fordi staten har et todelt ansvar - de er arbeidsgivere for oss statsansatte og de har et overordnet politisk ansvar. Staten som arbeidsgiver kan ikke frikoble eg fra sitt politiske ansvar.
Staten kan ikke kreve måtehold av andre og selv gjøre noe annet. Og det er ikke slik at staten ønsker å hive penger etter oss i et lønnsoppgjør - nei, vi må kjempe for hver krone. Jeg tror ikke at staten ville gitt oss mer hvis det ikke var noen koblinger mot annen lønnsdannelse. Tvert imot - da tror jeg de kunne være enda mer restriktive.

Les et lenger sammendrag av Lilleheies innledning her


ungdomskonferanse_publikum_1.jpg

Konsentrerte konfernasedeltagere














ungdomskonferanse_publikum_6.jpg

















ungdomskonferanse_publikum_5.jpg















ungdomskonferanse_publikum_4.jpg

















ungdomskonferanse_publikum_2.jpg