Ingen garanti mot levealderjustering

kartell2010_80x80.jpgJens Stoltenberg ville ikke utelukke levealderjustering av alderspensjonen til de uføre da han tok opp spørsmålet om uførepensjonens tilpasning til den nye pensjonsordningen på LO Stats kartellkonferanse onsdag. - NTL stiller seg bak LOs krav om at uføre skal skjermes mot levealderjustering i sin alderspensjon, sier hovedkasserer i NTL, Anita Busch.
Statsministeren ville ikke etterkomme LOs krav om skjerming av de uføres alderspensjon mot levealderjustering da han innledet på kartellkonferansen onsdag. NTL stiller seg bak LOs krav om skjerming. Begrunnelsen er blant annet at uføre ikke har samme mulighet som andre arbeidstagere til å kompensere for levealderjusteringen ved å stå lenger i arbeid.

Stoltenberg forsikret om at enkelte ting ved uførepensjonen lå fast: Alle uføretrygdede skal beholde det trygdenivået de har i dag etter skatt, det skal ikke kuttes i ytelsene sett under ett, og uførepensjonen skal økes i takt med lønnsøkningene hvert år. Men på levealderjustering av alderspensjonen hadde regjeringen ikke noen konklusjon klar.

- Vi har en utredningsjobb foran oss, og vi har ikke konkludert. Når det gjelder levealderjustering av alderspensjonen til de uføre skal vi holde oss mellom to ytterpunkt. Vi skal ikke ha full levealderjustering, men vi skal heller ikke ha null levealderjustering.

Statsministeren mente at en full skjerming mot levealderjustering ville skape en for gunstig ordning og friste folk til å søke uførestønad istedenfor AFP.

Du finner flere saker fra Kartellkonferansen på Fri Fagbevegelses kartellkonferansesider