Medbestemmelsen står helt sentralt for de tillitsvalgte i arbeidet for gode arbeidsforhold og meningsfylt arbeidssituasjon for den enkelte.
Foto
Tri N. Dinh

Medbestemmelse

NTLs prinsipp- og handlingsprogram 2023-2026, kapittel 2.2 Medbestemmelse

2.2 Medbestemmelse

Hovedavtalene inneholder klare bestemmelser om arbeidstakernes medbestemmelse. NTL skal kjempe for at ansatte gjennom sine organisasjoner sikres medbestemmelse på arbeidsplassen. NTL krever at medbestemmelsen utvides og styrkes. Tillitsvalgte må gis tid til å kunne utføre oppgavene sine på en god måte. NTL krever at vervet som tillitsvalgt skal likestilles med vanlig tjeneste og at det vektlegges ved videre tjeneste og karriere.

Arbeidslivet er i stadig endring og utvikles best gjennom aktiv bruk av de ansattes faglighet og kunnskap. Medbestemmelse er avgjørende for å ivareta de ansattes interesser og samtidig opprettholde gode offentlige tjenester. NTL aksepterer ikke at innleide konsulenter eller eksterne utvalg fortrenger arbeidstakerorganisasjonenes medbestemmelse. NTL vil jobbe for at tillitsvalgte har et ekstra vern i omstillingsprosesser, slik at medbestemmelsen ikke blir forringet og at partsrepresentasjonen på arbeidsplassen forblir stabil.

NTL krever at utvikling av virksomhetene foregår på en måte som ivaretar de ansattes behov for stabilitet og trygghet. Virksomhetene må videreutvikle arbeidstakernes kompetanse og investere i egne ansatte, blant annet slik at de kvalifiserer seg til nye oppgaver i virksomhetene ved omstilling. Ansatte skal få tilbud om etter- og videreutdanning i arbeidstiden og rett til betalt permisjon. Effektiviseringsprosjekt må foregå innenfor rammene av medbestemmelsesapparatet. Virksomhetene bør som hovedregel få beholde effektiviseringsgevinstene og bruke dem i arbeidet med å utvikle bedre tjenester.

Avtaleverket må sikre at medbestemmelsen ivaretas og utøves på alle organisatoriske nivå, uavhengig av virksomhetens styringsmodell eller struktur. NTL aksepterer ikke at arbeidsgiver organiserer seg vekk fra medbestemmelse. Respekt for, og oppfølging av lov og avtaleverket er en nødvendig forutsetning for å få til gode løsninger. NTL aksepterer ikke at arbeidsgiver svekker partssamarbeidet ved å ensidig beslutte at drøftinger og forhandlinger gjennomføres på digitale plattformer.

Overordnede myndigheter har en plikt til å ta tak i, og følge opp virksomheter som ikke følger bestemmelsene og intensjonene i avtaleverket. NTL krever reelle sanksjoner mot virksomheter som bryter hovedavtalene.

I statlig sektor fattes store og viktige beslutninger for arbeidstakerne i etatsstyringsdialogen mellom departement og underliggende etater, en styringslinje hvor arbeidstakerne ikke er representert. NTL krever at arbeidstakerorganisasjonene får en formalisert rett til å delta i etatsstyringsdialogen. Medbestemmelse på tvers av departementsområder må sikres. Ensidige avgjørelser tatt av arbeidsgiver, eller løfting av beslutninger til politisk nivå, undergraver medbestemmelsen. Det er uakseptabelt at viktige beslutninger for arbeidstakerne tas uten medbestemmelse.

Tema
Prinsipp- og handlingsprogram
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?