Forutsigbar og avtalt arbeidstid er viktig for alle.
Foto
Unsplash

Arbeidstid

NTLs prinsipp- og handlingsprogram 2023-2026, kapittel 2.3 Arbeidstid

2.3 Arbeidstid

 

Normalarbeidsdagen skal fortsatt være utgangspunktet for organisering av arbeidstiden, og alt arbeid utover 07-17 skal kompenseres særskilt. Utviklingen de siste årene har vist at arbeidsgivere, direkte og indirekte, i større grad krever tilgjengelighet og arbeid fra arbeidstakerne i deres fritid. Regelmessige lange arbeidsøkter og nattarbeid gir økt risiko for helseplager for den enkelte. NTL vil jobbe for å styrke den kollektive styringen og organisering av arbeidstiden.

Arbeidstidsreduksjoner er et bidrag til et mer inkluderende og likestilt arbeidsliv. Redusert arbeidstid vil føre til at flere kommer i arbeid gjennom deling av arbeidet. Flere kan jobbe heltid og mulighetene for å stå i arbeid til oppnådd pensjonsalder øker. NTL vil jobbe for en tariffestet og gradvis reduksjon i arbeidstiden med mål om 6-timers normalarbeidsdag med full lønnskompensasjon.

Balansen mellom arbeidstid og fritid er sentral i menneskers liv. Det er viktig for NTL å
sikre at medlemmene våre kan opprettholde denne balansen. Utviklingen i retning av et mer uklart skille mellom arbeid og fritid går på bekostning av nødvendig logistikk, familieliv og fritidsaktiviteter. Denne tidsklemma bør løses med arbeidstidsreguleringer, ikke med individuelle ordninger for hjemmearbeid.

Fleksitidsordninger utgjør arbeidstakernes rett til å regulere egen arbeidstid og skal ikke misbrukes til å pålegge merarbeid for å skjule et reelt bemanningsproblem eller behov for overtid. NTL vil jobbe for at opparbeidet fleksitid ikke kan strykes. Det må være strenge restriksjoner på søndags- og helligdagsarbeid. Ubekvem arbeidstid må vurderes opp mot ulemper for de ansatte.

Ferieloven må tilpasses skift- og turnuspersonell for å sikre at de ansatte får like lang sammenhengende ferie/fritid som ansatte med ordinær femdagersuke.

Tema
Prinsipp- og handlingsprogram
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?