NTL mener at pensjon er utsatt lønn, og noe vi skal kunne leve av når vi ikke lenger kan arbeide.
Foto
Unsplash

Pensjon

NTLs prinsipp- og handlingsprogram 2023-2026, kapittel 1.3 Pensjon

1.3. Pensjon

Alle skal ha rett til en anstendig pensjon. Folketrygden, AFP og tjenestepensjonsordningene må sikre det økonomiske grunnlaget for en trygg og verdig alderdom for alle. NTL vil jobbe for et pensjonssystem med en sosial profil i tråd med folketrygdens opprinnelige intensjoner. NTLs krav og mål er fortsatt 66 prosent av sluttlønn ved 65 år og med 30 års opptjening. 

NTL ønsker et pensjonssystem som ikke legger opp til privat, individuell sparing for å få en anstendig pensjon. NTL krever et spleiselag mellom myndighetene og partene i arbeidslivet for generell nivåheving av pensjonene.

Det må etableres brede, kollektive tjenestepensjonsordninger i privat sektor, med livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser. Ordningene må reguleres i tariffavtale. Minstenivået i obligatorisk tjenestepensjon (OTP) må heves.

Pensjonsreformens levealdersjustering medfører at ytelsene fra folketrygden og de offentlige tjenestepensjonsordningene blir redusert. Ikke alle har mulighet til å jobbe lengre for å kompensere for effekten av levealdersjusteringen. NTL vil derfor jobbe for endringer i pensjonsordningene for å bøte på dette herunder å fjerne levealdersjusteringen. Levealdersjusteringen er en usosial reform som favoriserer yrkesgrupper med høy utdanning, som har lange arbeidskarrierer og et yrkesliv som gjør det mulig å stå i jobb også i høy alder, og straffer tradisjonelle arbeideryrker der arbeidstakerne ofte har startet i jobb i ung alder, men har et yrkesliv som gjør at de må gå av med pensjon når de er noe yngre. De som er nødt til å gå tidlig ut av arbeidslivet må få en pensjon som gjør dette mulig. Mange kan ikke stå i jobb til de blir så gamle at de har kompensert for levealdersjusteringen. NTL mener derfor at pensjonene ikke skal avkortes for dem som går av når de er mellom 62 og 67 år. NTL skal jobbe for at det innføres et tillegg som sikrer dem som må gå av tidlig i offentlig sektor.

AFP-ordningen i offentlig sektor må være en reell tidligpensjon. AFP-ordningen i privat sektor må forbedres, slik at færre faller utenfor ordningen på grunn av endring av arbeidsgiver eller opptjeningskrav. Rettigheter tilsvarende betinget tjenestepensjon i offentlig sektor må også innføres i privat sektor. NTL krever at det settes i gang et arbeid med en nivåheving av pensjonene for dem som taper mest på å gå av tidlig.

NTL krever at uføres alderspensjon ikke levealdersjusteres. Folketrygden må gi uføre opptjening av alderspensjon til 67 år.

Det må sikres fortsatt gode uførepensjonsordninger i offentlig sektor. Uførepensjonsordningene i offentlig sektor må kompensere for bortfall av arbeidsinntekt, gi opptjening til 67 år og sikre at uføre får en trygg og forutsigbar pensjon.

Det er viktig at det etableres gode uførepensjoner også innenfor alle tariffområder i privat sektor.

Samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet, og belastning på den enkelte, gjør at det også i framtiden vil være behov for at stillinger i offentlig sektor skal ha særaldersgrense. Arbeidstakere som må forlate arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrense skal ikke komme dårligere ut sammenlignet med andre grupper. Særaldersgrenser må sikre at alle arbeidstakere som har store fysiske eller psykiske belastninger i jobben, eller som innehar jobber som stiller spesielle krav til fysiske eller psykiske egenskaper, blir ivaretatt.

Kravet om minst 20 prosent stilling i staten for medlemskap i Statens pensjonskasse og kravet om minst ett års opptjeningstid for oppsatte rettigheter i offentlig tjenestepensjon må fjernes, slik at pensjon fra første krone blir gjeldende også for alle arbeidstakere i staten.

Tema
Prinsipp- og handlingsprogram
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?