NTL fordømmer invasjonen av Ukraina
Foto
NTL

NTL fordømmer invasjonen av Ukraina

NTL fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste. På linje med resten av norsk og europeisk fagbevegelse krever vi at alle russiske styrker umiddelbart trekker seg ut av Ukraina og støtter det internasjonale samfunnets omfattende sanksjoner mot Russland. Forbundsstyret har også bevilget 125 000.- kroner i økonomisk støtte for å avhjelpe den humanitære katastrofen. - Vi oppfordrer våre organisasjonsledd, andre fagforbund og enkeltpersoner som har mulighet til det om å gjøre det samme, sier forbundsleder Kjersti Barsok.

Støtteuttalalsen i sin helhet: 

NTL fordømmer invasjonen av Ukraina
NTL fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste. På linje med resten av norsk og europeisk fagbevegelse krever vi at alle russiske styrker umiddelbart trekker seg ut av Ukraina. NTL støtter det internasjonale samfunnets omfattende sanksjoner mot Russland. Putins invasjon av Ukraina er et uttrykk for aggressiv imperialisme hvor Russland og Hviterussland opptrer i strid med folkeretten. Med sin invasjon av Ukraina har den politiske ledelsen i Russland satt freden og stabiliteten i hele Europa i fare.

Vår sympati og solidaritet går til det ukrainske folket og ukrainsk fagbevegelse. Krigen medfører store ødeleggelser og tap av menneskeliv. Det ukrainske folket opplever nå en humanitær katastrofe, og vi ser allerede store flyktningstrømmer ut av Ukraina. Ifølge FN har mer enn 500 000 ukrainere allerede flyktet fra landet. Hvis invasjonen fortsetter, forventer de at opptil 5 millioner skal flykte. Norske myndigheter bør nå raskt ta imot et stort antall flyktninger fra Ukraina som kan søke beskyttelse i Norge.

NTL er tilslutta EPSU, den europeiske sammenslutningen av fagforbund i offentlig sektor og PSI, Public Sector International som er den globale føderasjonen for forbund i offentlig sektor. EPSU og PSI har ni tilknyttede fagforeninger i Ukraina som representerer tusenvis av medlemmer. Folk og fagforeningsmedlemmer står overfor ødeleggelse av arbeidsplasser, fagforeningsfasiliteter og egne hjem. Arbeidere blir skadet og drept. Som offentlige ansatte må mange av våre fagforeningsvenner og tillitsvalgte nå fortsette å jobbe med den risikoen det medfører for å opprettholde samfunnskritiske funksjoner, blant annet med samfunnssikkerhet og beredskap, i helse- og sosialsektoren og i andre nøkkelsektorer.

NTL vil oppfordre alle til å være beredt til å støtte og hjelpe de ukrainske flyktningene som kommer. I Norge bor det mange med bakgrunn fra både Ukraina og Russland. Det norske fellesskapet og samfunnet har et ansvar for å inkludere og ta vare på alle som bor og oppholder seg i landet. Eventuell hets eller trakassering av personer med bakgrunn fra Russland er uakseptabelt. 

Utover å utrykke solidaritet med det ukrainske folket har NTL også bevilget 125 000.- kroner i økonomisk støtte for å avhjelpe den humanitære katastrofen. Bevilgningene er fordelt til flere hjelpeinstanser med 50.000.- til Flyktninghjelpen, 50.000.- til Røde Kors og 25.000.- til Ukraine Solidarity Fund (foreslått av PSI/EPSU) 

Vi oppfordrer våre organisasjonsledd, andre fagforbund og enkeltpersoner som har mulighet til det om å gjøre det samme.

Vi oppfordrer russisk fagbevegelse og sivilsamfunn til å jobbe for dialog og fred på basis av folkeretten.

Tema
Internasjonalt
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?