Her ser du valgkomiteen i arbeid.
Foto
Rosa Johnsen / Inventas

Valgkomite

Alle som skal velge et styre eller andre viktige verv bør ha en valgkomite. Det gjelder for eksempel årsmøtene i NTLs organisasjonsledd og når NTL-medlemmene på et arbeidssted skal velge plasstillitsvalgt eller hovedtillitsvalgt. Også NTLs landsmøte har valgkomite.

Valgkomiteens oppgaver
Valgkomiteens oppgave er å finne fram til kandidater til vervene. Kandidatene bør spørres på forhånd slik at man vet at dem komiteen foreslår faktisk har lyst på vervet. Det er også vanlig å spørre dem som sitter i vervene fra før om de er interessert i gjenvalg.

Komiteen blir enige om et samlet forslag til hvem som skal velges til de ulike vervene og legger dette forslaget fram for årsmøtet. Komiteen velger selv når forslaget legges fram, det kan være i forkant av møtet eller underveis i møtet.

Valgkomiteens sammensetning
Valgkomiteen bør velges av årsmøtet, slik at den står parat til å finne kandidater til valget på årsmøtet året etter, eller til suppleringsvalg dersom noen av ulike grunner må forlate vervet i mellomtiden.

Det er vanlig at komiteen settes sammen av personer som ikke selv er aktuelle for de viktigste vervene, og det er vanlig at den gjenspeiler bredden i den medlemsmassen de tillitsvalgte skal velges blant.

 

Valgkomite på NTLs landsmøte
NTLs landsmøte velger valgkomiteen på starten av landsmøtet. Siden den dermed ikke har fått tid til å forberede seg er det vanlig at landsstyret oppretter en forberedende valgkomite i forkant av landsmøtet, og det er denne komiteen som gjør alt forberedelsesarbeidet. Når landsmøtets valgkomite er valgt, vanligvis på første dag av landsmøltet, får den overlevert informasjonen den forberedende komiteen har samlet, og jobber videre med dette.

 

Tema
NTLs organisasjon
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?