Levealderen går opp, men hva skjer med pensjonene?
Foto
Rosa Johnsen / Inventas

NTL kritiske til regjeringas pensjonsforslag

Vi blir stadig eldre her i landet, og regjeringa har foreslått å øke pensjonsalderen i tråd med økende levealder. Norsk Tjenestemannslag (NTL) er imot forslaget, som vi mener er urettferdig og vil slå sosialt skeivt ut.

I stortingsmeldingen "Et forbedret pensjonssystem med styrket sosial profil" foreslår regjeringa hvordan pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft skal sikres over tid. Regjeringa mener at økte aldersgrenser, bedre alderspensjon til uføre og en regulering av minstesatsene i folketrygdens alderspensjon vil bidra til et mer rettferdig pensjonssystem med små forskjeller, også i framtida.

Kritiske til heving av aldersgrensene

NTL støtter regjeringas innsats for å forbedre den sosiale bærekraften i pensjonssystemet. Likevel er vi bekymret for den økende usosiale profilen knyttet til levealdersjusteringen, spesielt for yrkesgrupper med lav forventet levealder.

– Det er bra at vi lever lenger, men det er viktig å huske på at levealder er skeivt fordelt i samfunnet. Det samme gjelder muligheten for å jobbe videre i høy alder. Det er større sannsynlighet for at en akademiker med kontorjobb klarer å jobbe til hen nærmer seg 70 enn at en renholder, butikkansatt, driftsleder eller andre med fysisk tunge yrker kan gjøre det, sier forbundsleder i NTL Kjersti Barsok.

NTL er bekymra for at en heving av aldersgrensene vil gjøre det umulig for mange å stå i jobb fram til de kan pensjonere seg. Regjeringas forslag kan føre til en situasjon der det ikke holder å stå i jobb til du fyller 67 år, som mange allerede synes er vanskelig, og som AFP-ordningen ble kjempa fram for å bøte på. Hvis pensjonsalderen økes, kan vi risikere at "sliterne" blir uføre lenge før de rekker å pensjonere seg.

Sliterordning og jevnlig vurdering må på plass

Skulle Stortinget likevel gå inn for en heving av aldersgrensene, i takt med økninga i levealder, er det to ting som er særlig viktige for NTL:

En sliterordning i folketrygden må være på plass først, for å ivareta dem som ikke kan velge å jobbe lenger.

Hevingen av aldersgrensene ikke må vedtas som en automatikk langt framover i tid, men snarere vurderes i jevnlige og grundige evalueringer underveis, som regjeringa har foreslått. Dermed vil eventuelle ytterligere hevinger bygge på kunnskap om at dette faktisk går bra.

Uføre må skjermes

NTL er glade for at stortingsmeldingen foreslår bedringer for de uføretrygda, som vi mener bør skjermes helt fra levealdersjusteringa. Uføre har ikke selv valgt situasjonen sin, og kan heller ikke velge å jobbe lenger for å kompensere for en høyere levealder. Dermed er det feil å straffe dem for ikke å ha kunnet tatt valget om å stå lenger i jobb.

Vi støtter forslaget om heving av garantipensjon til minstepensjonsnivå, spesielt for enslige. Vi krever også gjeninnføring av full minstepensjon for flyktninger og de som har fått opphold på humanitært grunnlag, noe som vil redusere behovet for sosialstønader, bostøtte og andre støtteordninger.

Dette skjer videre

Torsdag 18. januar var stortingsmeldingen på høring i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. NTL leverte et notat til høringa, som kan leses her. Komiteen har frist til 14. mars for å legge fram en innstilling til Stortinget, og etter behandlingen vil regjeringa legge fram forslag til lovendringer til ytterligere behandling på Stortinget. Det vil derfor ta tid å implementere eventuelle endringer i pensjonssystemet.

Tema
Pensjon
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?