– Flere statlige etater sliter fortsatt med kuttene fra Solberg-regjeringen og har samtidig stått i skvis mellom digitaliseringssatsinger som ikke har gitt ønskede resultater, flere oppgaver og redusert bemanning på kjerneområder, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.
Styrk Skatteetaten og Arbeidstilsynet
I statsbudsjettet opplyser regjeringen at Skatteetaten mener kontrollnivået er for lavt. I perspektivmeldingen har regjeringen forutsatt at færre skatteunndragelser vil gi økte inntekter framover, og bidra til å redusere behovet for innstramming for offentlige finanser.
– Skatteetaten må få betydelig mer ressurser til kontroll i flere år framover for å sikre at vi kan finansiere den felles velferden vår. Skatteetaten trenger minst 200 millioner i neste års statsbudsjett for å starte denne opptrappingen, sier Barsok.
I mange år har NTL etterlyst en forpliktende opptrappingsplan for Arbeidstilsynet. Denne må iverksettes fra og med neste budsjettår. Hurdalsplattformen varslet en styrking av tilsynet, som gjennom mange år ble utsatt for ABE-kutt.
– Det er bra at regjeringen styrker innsatsen mot et useriøst arbeidsliv og sosial dumping, men styrkingen må ikke gå på bekostning av det generelle kontrollnivået, som har blitt redusert i takt med dreiningen av innsatsen mot a-krim. Antallet inspektører må opp på minst 2015-nivå fra og med neste år, sier Barsok.
Styrk NAV på alle nivåer
Skal regjeringen lykkes med ambisjonene om å få flere i arbeid, må NAV styrkes tilsvarende. NAVs budsjett må økes utover styrkingen på 100 millioner for å kutte saksbehandlingstid og gi innbyggerne nødvendig oppfølging og veiledning.
– Skal flere i arbeid, sykefraværet ned, flere unge i aktivitet, flere få veiledning og oppfølging fra NAV, må NAV styrkes på alle nivåer, sier Barsok.
Tar totalberedskapen på alvor
Som et av de største fagforbundene i Forsvaret, erkjenner NTL at Forsvaret må styrkes, noe regjeringen har understreket i langtidsplanen. Forbundet er likevel bekymret for totalberedskapen, selve bredden i virksomhetene som utgjør beredskapskjeden vår. Robust totalberedskap krever at også NAV, Politiet, domstolene, NVE, DSB, Statens Vegvesen, Kystverket, FHI og andre forskningsinstitutter sikres gode rammebetingelser.
– Det er bra at regjeringen tar på alvor at totalberedskapen må styrkes parallelt med at Forsvar prioriteres. Vi er veldig spente på totalberedskapsmeldinga, som vil gi oss hele bildet, sier Barsok.
Alvorlig situasjon for universiteter og høyskoler
Ved flere av landets universiteter og høyskoler kuttes det i studietilbud og forskning, og ansatte er i ferd med å miste jobbene sine. Dette skyldes årevis med budsjettkutt og med dette forslaget fortsetter nedgangen og vil gjøre situasjonen enda mer kritisk.
– Samfunnet står overfor store omstillinger og vi trenger de kloke hodene som kan sikre kunnskapsutvikling for framtiden. I stedet opplever vi nedbemanning og svekking av forskning og undervisning. Vi håper Stortinget retter opp dette i behandlingen sin, sier Barsok.
Trygge veier
Et trygt og åpent veinett er avgjørende for at folk kan bo og jobbe i hele landet. Behovet for opprusting av vei er betydelig og å ta igjen vedlikeholdsetterslepet er viktig for totalberedskapen.
– Regjeringen har lenge sagt at det er viktig å ta vare på det vi har og bygge nytt der vi må. Det at det bevilges 10,6 milliarder til drift og vedlikehold av riksvegnettet er en fin oppfølging av dette. Det er viktig for både framkommeligheten og sikkerheten på vegene, sier Barsok.
Etterlyser klimatiltak som monner
NTL har lenge vært opptatt av at Norge skal føre en ansvarlig klimapolitikk som kutter utslipp og legger til rette for en rettferdig, grønn omstilling. For at Norge skal nå klimamålene må det kuttes raskere og mer kraftfullt enn vi har klart tidligere.
– Vi hadde derfor forventet at regjeringens klimapolitikk skulle handle om mer enn å kjøpe dyre og lite effektive klimakvoter. Vi etterlyser kraftfulle tiltak på tvers av sektorer i Norge som også omfatter en plan for omstilling bort fra fossilavhengigheten.
Sjokkerende kutt i antall kvoteflyktninger
Mens krigen i Midtøsten sprer seg til stadig flere land, øker behovet for hjelp.
– Om det er én ting vi har fått høre mange ganger i dag, er det at vi er inne i en urolig tid. Da er det sjokkerende at regjeringen ønsker å kutte antallet kvoteflyktninger. Regjeringen kan ikke peke på urolige tider bare når det gjelder den nasjonale sikkerheten vår, sier Barsok.