Tariffavtale – enkelt forklart
Tariffavtaler sikrer at du som arbeidstaker har rettigheter og vilkår som er forhandlet fram i fellesskap, og ikke bare det som står i arbeidskontrakten din.
Når du har tariffavtale betyr det at du er en del av et større fellesskap som har forhandlet fram bedre vilkår på dine vegne, i stedet for at det skal være du som må forhandle dine egne vilkår helt alene.
En tariffavtale er enkelt forklart en avtale som sikrer deg ekstra rettigheter, eller bedre rettigheter, oppå det arbeidsmiljøloven gir deg. En tariffavtale kan aldri gi deg verre vilkår enn det du er sikret gjennom loven.
Definisjon
En tariffavtale er en skriftlig avtale mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller en arbeidsgiverforening. Avtalen regulerer lønns- og arbeidsvilkår, eller andre arbeidsforhold, for en gruppe ansatte.
Hva reguleres i en tariffavtale?
En tariffavtale inneholder bestemmelser om lønn- og arbeidsvilkår, men selve innholdet kan variere mellom ulike sektorer og bransjer. Tariffavtalen kan regulere:
- Lønn: Minstelønnssatser, startlønn, lønnstabell, ansiennitetsstige og tillegg
- Lønnsforhandlinger: Hvilke vilkår og virkemidler som gjelder for lønnsforhandlinger, forhandlingsregler
- Arbeidstid: Ukentlig arbeidstid, skiftordninger, fleksitid og hviletid
- Overtid: Hvilke satser som gjelder for overtidsarbeid
- Ferie og fridager: Antall dager ferie utover ferielovens minimum
- Permisjonsrettigheter: Velferdspermisjon og utvidede permisjonsrettigheter utover lovens minimum
- Pensjon og forsikringer: Ytelser du har krav på, utover det loven krever
- Medbestemmelse: Regler om hvordan ansatte kan påvirke beslutninger
Hvorfor er tariffavtaler viktige for deg?
Tariffavtaler er mer enn tørre dokumenter. De er et resultat av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet og fastsetter lønna di, arbeidstiden din og tryggheten din i jobben. Tariffavtaler forhindrer en vilkårlig fastsettelse av lønna di og vilkårlig behandling av deg som arbeidstaker.
Rettigheter du får gjennom en tariffavtale
Med tariffavtale får du ofte bedre rettigheter enn det du er sikret gjennom loven. Dette gjelder både lønn, arbeidstid og trygghet i ansettelsen. Tariffavtalen i staten regulerer for eksempel arbeidstiden til 37,5 timer per uke i stedet for de 40 timene som arbeidsmiljøloven har fastsatt. En del tariffavtaler har også egne bestemmelser om flere feriedager enn man har gjennom ferieloven.
Eksempler på fordeler med tariffavtale:
- Høyere lønn enn lovfestet minstelønn (NB: kun ni bransjer har lovfestet minstelønn)
- Rett til lønnsforhandlinger, og lønn forhandles på dine vegne
- Bedre stillingsvern
- Bedre pensjonsordninger, f.eks. AFP i privat sektor
- God støtte fra fagforeningen ved konflikt eller omstillinger Streikerett
Tariffavtale vs. arbeidsavtale
Tariffavtale og arbeidsavtale er to ulike ting. Alle arbeidstakere skal ha en skriftlig arbeidsavtale (ofte kalt arbeidskontrakt). En arbeidsavtale er en individuell avtale mellom deg og arbeidsgiveren din, og det er lovfestede krav til hva den må inneholde. En tariffavtale er derimot kollektiv, og gjelder for alle ansatte som er omfattet av den. Arbeidsavtalen kan ikke gi deg dårligere vilkår enn tariffavtalen, så hvis det er tariffavtale i virksomheten du jobber i, må kontrakten din følge den.
Hvordan vet jeg hvilken tariffavtale jeg har?
Er du usikker på hvilken tariffavtale du omfattes av, eller om du i det hele tatt har en? Svaret kan komme an på om du er organisert eller ikke.
Spør fagforening eller arbeidsgiver
Hvis du er medlem av NTL, og NTL har en tariffavtale med arbeidsgiveren din, følger du en av tariffavtalene eller overenskomstene våre. Du kan logge inn på Mine sider for å finne tariffavtalen din, eller spør tillitsvalgt på jobben din. Lederen din eller personalavdelingen/HR skal også ha oversikt over hvilken tariffavtale som gjelder på arbeidsplassen. Du finner NTLs tariffavtaler her.
Hvilken tariffavtale har jeg som er uorganisert?
En virksomhet som har inngått en tariffavtale plikter å praktisere tariffavtalens bestemmelser. Det gjelder også overfor arbeidstakere i tariffavtalens virkeområde som ikke er organiserte i et forbund. På arbeidsplasser som har mer enn én tariffavtale, følger de uorganiserte vanligvis den avtalen som har flest medlemmer. Uorganiserte arbeidstakere som likevel får lønn og andre goder som er nedfelt i tariffavtalene, blir ofte kalt “gratispassasjerer” og sett på som en som snylter på rettighetene som er blitt forhandlet fram.
NTL har over 58.000 medlemmer, og når vi forhandler på deres vegne er det en enorm styrke at vi har flest mulig medlemmer i ryggen. Medlemmene er det viktigste forhandlingskortet vårt. Derfor er det viktig å melde seg inn i NTL og bidra til at vi blir størst og sterkest og kan sikre de beste gjennomslagene.
Hva hvis jeg ikke har en tariffavtale?
Dersom det ikke finnes en tariffavtale på din arbeidsplass, gjelder kun lovens minimumsregler og det som står i arbeidskontrakten din. Du står også svakere i forhandlinger med arbeidsgiver og har svakere vern i situasjoner som nedbemanning. Hvis dere ikke har tariffavtale der du jobber, kan dere heldigvis kreve en. Først bør du snakke med kollegene dine. Det er sikkert flere av dere som er interesserte i å få tariffavtale, og det hjelper å være mange. Meld dere inn i NTL, og ta kontakt med oss, slik at vi kan bistå i kravet. NTL oppretter mange tariffavtaler og overenskomster på vegne av medlemmene våre hvert år.
Oppsummering og videre hjelp
Tariffavtaler handler om trygghet, rettferdighet og fellesskap i arbeidslivet. De gir deg som arbeidstaker forutsigbare og forbedrede vilkår, og sikrer at rettighetene dine ikke er avhengig av individuelle forhandlinger og at du har et godt forhold til sjefen din.
Viktige ting å huske
- Tariffavtalen gir deg bedre vilkår enn loven alene.
- Den er kollektiv, altså gjelder den for mange eller alle ansatte.
- Det er lurt å vite hvilken avtale som gjelder der du jobber, slik at du er obs på rettighetene dine.
- Hvis arbeidsplassen din ikke har tariffavtale, kan det likevel være at dere kan kreve det – ta kontakt med NTL.
Hvor kan du få mer informasjon?
- Spør den NTL-tillitsvalgte der du jobber
- Logg inn på Mine sider
- Les om NTLs tariffavtaler og overenskomster
- Sjekk arbeidsgivers intranett eller spør HR-avdelingen