I dag startet tariffoppgjøret i staten

-Vi går inn i oppgjøret med forventninger om reallønnsvekst, generelle tillegg på sentralt nivå og endringer som gjør lønnssystemet vårt mer rettferdig, sier NTL-leder Kjersti Barsok.

Som grunnlag for forhandlingene har vi med oss ei frontfagsramme med en god sosial profil. Det er ingen tvil om at for oss i NTL ligger den solidariske lønnspolitikken fast. Det gjør også likelønnspolitikken. Det viktig at tariffoppgjøret sikrer reallønnsvekst, og at det gjøres gjennom et generelt tillegg på sentralt nivå.

Det er positivt å se at Staten i sitt første krav signaliserer at de går bort fra de siste årenes føringer om at alle penger skal fordeles lokalt. Det er et godt forhandlingsutgangspunkt. Når det gjelder endringer i lønnssystemet så deler vi statens ambisjoner om å få til endringer i systemet, men vi er misfornøyde med at staten vil gå bort fra kollektive elementer slik som lønnstabell og lønnstrinn. Vi vet at det er viktige elementer for å sikre lønnsnivåene i staten og at lønnstilleggene som gis blir varige hevinger av lønnsnivåene på tvers av statlige virksomheter.

Mer om NTLs krav
Det statlige tariffområdet har ikke kommet godt ut sammenlignet med industrien i denne tariffperioden og mange ansatte har ikke fått tillegg i lokale forhandlinger. Det gjør behovet for sentralt tillegg til alle ekstra viktig i år.

NTL har forventninger til eventuelle endringer i lønnssystemet. Det er viktig at Statens lønns- og forhandlingssystem gir like rammevilkår for alle statlige virksomheter og ivaretar statens særpreg. Det er stort behov for å sikre at flere ansatte får lønnsopprykk på bakgrunn av ansiennitetsopprykk, slik intensjonen i avtalen er. I dag er det mange av lønnsrammene som rett og slett ikke fungerer og det gjør bl.a. at noen stillingskoder med mange kvinner, slik som førstekonsulent, får lite uttelling lønnsmessig. NTL ønsker også at flere stillinger skal inn på lønnsramme slik at de ansatte sikres lønnsutvikling gjennom ansiennitetsopprykk.

Årets oppgjør er et hovedoppgjør og det betyr at vi forhandler om hele tariffavtalen. Det betyr at vi også forhandler om endringer i ulike tillegg og arbeidstid. NTL mener at partene i staten i den neste tariffperioden må starte arbeidet med en plan for reduksjon av arbeidstiden.

Inn i årets oppgjør har vi også solid erfaring med arbeid hjemmefra som følge av pandemien. Det har avdekket mange forhold rundt arbeid hjemmefra som ikke er godt nok regulert og som har ført til at ansatte hadde betydelig dårligere vern i sin arbeidssituasjon i hjemmet, enn de hadde på arbeidsplassen før pandemien. Vi ser dessverre at flere statlige arbeidsgivere planlegger for underdekning av kontorplasser, og det forutsettes at ansatte skal utføre arbeid hjemme også etter pandemien.. Derfor er viktig for oss at partene i i fellesskap starter arbeidet med å sikre nødvendige reguleringer, herunder rammer for dekning av utstyr og yrkesskadeforsikring (HTA § 24 nr.1) ved bruk av hjemmekontor.

I hovedoppgjøret i 2020 fikk vi inn en protokolltilførsel om klima og bærekraft. Klimakrisen er vår tids største utfordring og behovet er fremdeles stort for at partene jobber med tiltak for å fremme FNs bærekraftsmål, herunder minske klimaavtrykket i virksomhetene. Derfor må dette arbeidet fortsette i neste tariffperiode ved å sikre at det skal jobbes med klima og bærekraft både på lokalt og sentralt nivå.

Vi går inn i en spennende og krevende forhandlingsperiode. Vi i NTLs forhandlingsdelegasjon går alltid i forhandlinger med mål om en god løsning for medlemmene, sier Barsok.

Her kan du lese pressemeldingen fra LO Stat om oppgjørsstarten

Her kan du lese krav 1 fra LO Stat

Tema
Lønnsoppgjør
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?