Hovedavtalen i staten ble prolongert ut 2021. Men følges den egentlig? Fafo har undersøkt spørsmålet.
Foto
Tri N. Dinh

- Vi blir drept med et smil

Under halvparten av de tillitsvalgte mener at drøftinger og forhandlinger i staten skjer i tråd med Hovedavtalen. Nesten 90% av lederne mener det samme. Til tross for at to tredjedeler av de statlige ansatte har vært berørt av større omstillinger de to siste årene mener et mindretall av de tillitsvalgte at de får nødvendig tid til å utøve medbestemmelse under omstilling.

Les også: LO Stat-leder Egil André Aas uttaler seg om rapporten

Bli med på NTL-webinar: Presentasjon av rapport 13. januar på Teams

Dette er noen av funnene i Fafos undersøkelse om hvordan hovedavtalen i staten fungerer. Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra staten og hovedsammenslutningene LO Stat, YS, Unio og Akademikerne. Rapporten er med og danner grunnlag for forhandlingene av Hovedavtalen som er utsatt til midten av mars 2021.

Undersøkelsen viser at ikke bare flertallet av tillitsvalgte, men også en stor del av lederne mener at det er viktigere å forbedre praktiseringen av avtalen enn å endre på bestemmelsene. Men funnene viser en klar tendens til at de samme lederne som vil begrense forhandlingsretten, også vil begrense drøftingsretten og deltakelse i arbeids-/prosjektgrupper. De vil også styrke arbeidsgivers styringsrett.

Ønsker om å begrense forhandlingsretten henger dermed sammen med ønsker om å svekke rettighetene til tillitsvalgte på en rekke områder.

Mange tillitsvalgte opplever en dobbelthet i partssamarbeidet, og et intervjuobjekt formulerer det slik:

Vi blir drept med et smil. Vi har en god tone, men blir skjøvet i alle kanter og retninger. Det er leit å se. Det er en slags kulturendringen på gang på arbeidsgiversiden. Det er litt skummelt. […] Følgene av dette er at vår evne til å bidra som tillitsvalgte på en god måte svekkes. Vi vil være en positiv bidragsyter, men tvinges til å være i kamp. (Tillitsvalgt virksomhetsnivå)

Skolering er viktig. Det er bare drøyt halvparten av lederne har deltatt på kurs om Hovedavtalen i løpet av de tre siste årene.

NTL forventer at KMD følger opp sitt ansvar for at lederne både har kunnskap og lojalitet til avtalen. Dessverre ser vi at dette ansvaret er fragmentert. Bl.a. er ansvaret for å støtte og veilede arbeidsgivere, ledere og HR-funksjon i statlige virksomheter er overført til DFØ som ligger under Finansdepartementet. En tillitsvalgt beskriver uenigheten om deltakelse på kurs på denne måten:

Vi ser de siste årene at tidligere henviste man til departementet og fikk departementet til å avgjøre saker, men nå er det Difi [DFØ] som skal avgjøre det. Det kommer tolkninger fra Difi [DFØ] på hovedtariffavtalen. Dette er mer enn merkelig. Det er en part som ikke har partsrettigheter, som legger føringer på arbeidsgiver. (Tillitsvalgt virksomhetsnivå)

Undersøkelsen er gjennomført ved følgende statlige virksomheter: NTNU, Skatteetaten, Kystverket, Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), Politiet, Fylkesmannen i Agder og Direktoratet for byggkvalitet. Tillitsvalgte fra alle fire hovedsammenslutninger har deltatt, med flest respondenter fra Akademikerne og færrest deltakere fra LO.

Les rapporten på Fafo sine nettsider

Se også ppt. fra presentasjon av rapporten 13.01 nedenfor.

HA NTL IMH Fafo 13.01.21.pptx

Tema
Medbestemmelse
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?