Statsbudsjettet

Prioriteringene i statsbudsjettet er helt avgjørende for finansieringen av velferdsstaten, og dermed både for kvaliteten på offentlige tjenester og for lønns- og arbeidsvilkår i statsforvaltningen. NTL følger statsbudsjettet tett og gir innspill til politikerne både i forkant og etterkant av framleggelsen.

Siste: NTLs reaksjoner på årets statsbudsjett

Sjekk NTLs innspill til departementene og stortingskomiteene om statsbudsjettet.

Statsbudsjettet har de siste årene vært preget av Solberg-regjeringens ostehøvelkutt, det vil si at alle de statlige virksomhetene kuttes med en viss prosentandel hvert år. Regjeringen mener denne såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen vil gi virksomhetene et insentiv til å effektivisere driften. NTL mener ostehøvelkuttene er en måte å fraskrive regjeringen for ansvar for prioriteringer og dytte ansvaret for å dekke inn kuttene over på virksomhetene. Staten blir ikke på mirakuløst vis mer effektiv når man gir den mindre penger.

NTL-leder Kjersti Barsok advarte i forkant av framleggelsen av statsbudsjettet 2021 om at ytterligere kutt vil være å gamble med statens evne til å håndtere den typen krise vi har vært gjennom det siste året. – Det vil komme flere kriser og da kommer vi også til å trenge offentlig sektor. For å sikre helsetilbud, beredskap, støtteordninger for permitterte og bedrifter. Å sikre disse tjenestene koster og de er ikke enkle å måle, men vi må likevel være villig til å betale for dem, sa Barsok i en artikkel i frifagbevegelse.no.

Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?