IKT-utvikling på egne spor i forvaltningen?

Fredrik-Oftebro-int.jpg

- Risikerer vi å la effektiviseringstrangen legge premissene for de politiske prosessene? Og risikerer vi at hurtig arbeid med et prioritert utviklingsområde tar snarveien utenom hensynet til de ansattes arbeidsvilkår og medbestemmelse, spurte NTLs 2. nestleder Fredrik Oftebro da han åpnet årets eForvaltningskonferanse tirsdag.

Styring av digitaliseringen var tema på første dag av eForvaltningskonferansen 2014. Oftebro utfordret i sitt åpningsinnlegg statssekretær i KMD Paul Chaffey på hvordan regjeringen skal finne veien framover for eForvaltningen. - Hvordan finner vi balansen mellom demokratiske politiske prosesser, fagkompetansebasert forvaltning og en digitaliseringsprosess som krever sektorovergripende felles tiltak, spurte Oftebro.

Chaffeys svar fokuserte blant annet på finansieringen av digitaliseringssatsingen. – Prioriteringsprosessen for IKT-prosjekter i statsbudsjettarbeidet må til en viss grad skje på tvers av departementsområdene. Bare slik kan vi sikre tilstrekkelig finansiering av felleskomponentene i IKT-satsingen. Blir staten for sektorisert risikerer vi underfinansiering av disse viktige komponentene som mye annen e-forvaltning bygger på, sa Chaffey.

Chaffey var opptatt av å få gode innspill til regjeringens tidstyvkampanje. – Vi kommer sikkert til å finne en del lavthengende frukter, der det er enkelt å finne gevinster og hente dem ut. Men mange av tidstyvene kommer til å skape debatt, simpelthen fordi de er resultat av interessekonflikt. Det ser jeg for meg at kan bli en spennende og nyttig debatt.

Direktør for kunnskapsledelse i Abelia, Vidar Lødrup, mente det var avgjørende for tidstyvprosjektet at fokus ikke kun settes på å finne gamle feil, men også å endre det faktiske handlingsmønsteret. – Å avdekke en tidstyv i seg selv sier bare noe om muligheter for forbedring i en gammel kontekst, det sier lite om hvordan vi skal gjøre det framover. Teknologi og regelverk utgjør kun rammene, og det hjelper lite å fjerne begrensende rammer hvis vi fortsetter i samme handlingsmønster som før, sa Lødrup.

Oftebro oppfordret de ansatte i forvaltningen til å ta rollen som ekspert i den debatten tidstyvkampanjen kommer til å sette i gang. - Det er viktig at vi tar utfordringen fra Sanner på en måte som setter oss i stand til å sette vårt eget preg på utviklingen av forvaltningen. Vi skal ta en aktiv rolle i denne prosessen. Skal det pekes på tidstyver så er det vi ansatte som skal peke på dem! Det er vi som er ansatte i forvaltningen som vet hva som er virkelige tidstyver og hva som rett og slett er viktig og nyttig, men tidkrevende aktivitet, sa Oftebro.