2 - I arbeidslivet

Innhold

2.1 Lønns- og tariffpolitikk

2.1.1 Staten som arbeidsgiver

2.1.2 Det ikke-statlige tariffområdet

2.1.3 Medbestemmelse

2.1.4 Kontroll og overvåking

2.2 Kompetanseheving

2.3 Hjemmekontor og arbeidsplassutforming

2.4 Et trygt arbeidsliv

2.4.1 Ytringsfrihet

2.4.2 Midlertidighet

2.5 Et likestilt og inkluderende arbeidsliv

2.5.1 Likestilling for gravide og småbarnsforeldre

2.5.2 Et inkluderende arbeidsliv for funksjonshindrede og kronisk syke

2.5.3 Psykisk helse

2.5.4 Minoriteter

2.5.5 Til kamp mot trakassering

2.6 Det digitale arbeidslivet

 

Kapittel 2 - I arbeidslivet

 

Fast jobb er grunnsteinen i arbeidslivet. Det skaper trygghet for arbeidstakerne, stabilitet og kompetanse i virksomhetene og bidrar til at maktbalansen i arbeidslivet blir jevnere. Den økte bruken av midlertidige stillinger og innleide konsulenter svekker arbeidstakernes stilling på arbeidsplassen.

Særlig utsettes unge i arbeidslivet for et enormt press gjennom løse tilknytningsformer og midlertidige ansettelser. Dette svekker deltakelsen i arbeidslivet og er et tydelig steg bort fra den norske modellen. Deltakelse i arbeidslivet er nøkkelen til samfunnsinkludering og velstandsutvikling. Retten til arbeid må derfor være reel for alle. Alle skal ha rett og mulighet for å bidra, og ha en lønn de kan leve av.

NTL Ung ønsker et arbeidsliv som er godt organisert, med trygge og forutsigbare vilkår, hvor hele og faste stillinger er normen.

 

 

2.1 Lønns- og tariffpolitikk

 

NTL Ung er motstandere av et individualisert arbeidsliv og tilhengere av prinsippet om lik lønn for likt arbeid. Vi mener de ansatte skal lønnes basert på arbeidsoppgaver og ansvar, i tillegg til relevant kompetanse og erfaring.

Hvordan lønnssystemet i tariffavtalen ser ut og hvordan lønnen fordeles har stor betydning for hvilken lønn vi har. NTL Ung mener det er viktig med et lønnssystem som ivaretar unge medlemmer i starten av arbeidslivet. Lønnssystemet må sikre en jevn og god lønnsutvikling for unge ansatte. Dette gjøres best med et kollektivt system med lønnstrinn, stillingskoder og ansiennitetsstiger.

For å motvirke økte lønnsforskjeller i samfunnet er det viktig at ledere ikke har en sterkere lønnsutvikling enn andre ansatte i offentlig sektor.

NTL Ung vil:

  • at det sikres likt lønn for likt og likeverdig arbeid
  • ha en solidarisk lønnspolitikk som styrker lavtlønte arbeidstakere, og samtidig sikrer alle en reallønnsutvikling
  • ha sentrale lønnsoppgjør hvor det gis generelle kronetillegg
  • at lønnssystemet i staten revideres med muligheter for flere ansiennitetsopprykk, og justeres i samsvar med dagens lønnsnivå, og at denne modellen innføres i de fleste av våre virksomheter utenfor staten
  • ha en sterkere regulering av lederlønninger i offentlig sektor
  • at alle våre virksomheter får tilstrekkelige midler til å drifte forsvarlig og levere på sitt samfunnsoppdrag

 

2.1.1 Staten som arbeidsgiver

Situasjonen med ulike tariffavtaler i staten fører til større forskjeller i lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i staten, og bidrar til å splitte fellesskapet mellom arbeidstakerne og forskyve makt i arbeidsgivers favør.

NTL Ung ser med bekymring på utviklingen i statlig arbeidsgiverpolitikk. Statlige arbeidsplasser har historisk sett vært trygge med et godt stillingsvern. Budsjettkutt som ansettelsesstopp, kutt i velferdstilbud og nedbemanningsprosesser påvirker ansatte i våre virksomheter i negativ retning.

Lov om statens ansatte begrenser statsansattes grunnleggende rettigheter knyttet til blant annet stillingsvern, og bidrar til å svekke forvaltningens uavhengighet. Outsourcing av oppgaver fra virksomhetene og flytting av statlige arbeidsplasser skaper utrygghet rundt statsansattes arbeidsforhold.

Det er viktig at desentralisering av statlige virksomheter er bygget på gode medbestemmelsesprosesser innad i virksomheten. Desentralisering skal ikke gå ut over de ansatte i virksomheten og medføre at de blir stilt ovenfor umulige ultimatum som å flytte langt unna eller slutte i sin nåværende jobb. Samtidig er det viktig å styrke og ivareta de statlige virksomheter som enten alltid har vært lokalisert i Distrikts-Norge eller allerede har fått godt fotfeste innenfor sitt lokalmiljø.

NTL Ung mener digitaliseringen skal øke kvaliteten på offentlige tjenester, ikke bare redusere statens kostnader gjennom redusert bemanning.

NTL Ung vil:

  • ha likelydende hovedtariffavtaler i staten med felles lønnssystem og felles arbeidsvilkår i tråd med våre tariffpolitiske prinsipper
  • styrke statsansattes stillingsvern
  • styrke og bevare statlige virksomheter og fagmiljøer i hele Norge, også i distriktene.
  • at desentralisering ikke skal føre til at ansatte blir stilt overfor et ultimatum om å flytte langt eller slutte i sin nåværende jobb.
  • at økt bruk av digitale løsninger gir bedre kvalitet i offentlige tjenester

 

2.1.2 Det ikke-statlige tariffområdet

20 prosent av NTLs medlemsmasse har en annen arbeidsgiver enn staten. Forbundet har pr. nå over 60 tariffavtaler med arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke og Spekter. Felles for disse virksomhetene er at de blir helt eller delvis finansiert av staten, med mange av de samme utfordringene. Økt bruk av midlertidige stillinger, dårlig lønnsutvikling og en usikker arbeidshverdag er blant utfordringene vi må ta tak i.

NTL Ung vil:

  • at medlemmer utenfor det statlige tariffområdet får forutsigbare arbeidsvilkår og en rettferdig lønnsutvikling

 

2.1.3 Medbestemmelse

Medbestemmelsen slik den er nedfelt i de ulike hovedavtalene er et sentralt verktøy for å sikre jevn maktbalanse mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. De definerer partene som likeverdige. Dessverre opplever mange tillitsvalgte at arbeidsgiver ikke opptrer i tråd med dette.

NTL Ung vil:

  • jobbe for at unge arbeidstakere gjøres kjent med og forstår viktigheten av medbestemmelse, for å sikre jevn maktbalanse
  • jobbe for lov- og avtalefestede sanksjonstiltak mot virksomheter som bryter med bestemmelsene og intensjonene i hovedavtalene
  • jobbe politisk for at ansatte gis økt medbestemmelse over egen jobb
  • jobbe for at våre tillitsvalgte skal ha nødvendig opplæring i og kompetanse om lov- og avtaleverk
  • kreve at arbeidsgiver og spesielt mellomledere i virksomhetene har nødvendig opplæring i og kompetanse om lov- og avtaleverk
  • ha mer tillitsbasert ledelse som gir ansatte handlingsrom til å utføre kvalitativt godt arbeid i tråd med samfunnsoppdraget

 

2.1.4 Kontroll og overvåking

NTL Ung skal jobbe for å motvirke kontroll, overvåkingstiltak og kvantitative målkrav. Ansatte trenger handlingsrom for å utføre kvalitativt godt arbeid i tråd med samfunnsoppdraget. Videre ønsker vi at det skal være avtalefestet forhandlingsrett på bruken av kvantitative måltallsparametere og statistikk på individnivå i staten. Dette omfatter både historiske tall og sanntidsfølging av ansattes produksjon.

NTL Ung vil:

  • bidra til utviklingen av en god tillitsreform
  • sikre avtalefestet forhandlingsrett på bruken av mål- og resultatstyring på individnivå i staten

 

 

2.2 Kompetanseheving

 

Arbeidslivet er i endring og unge arbeidstakere som kommer inn i arbeidslivet i dag kan ikke lenger forvente at de skal kunne følge den mer tradisjonelle karriereveien. Det vil være et økende behov for kontinuerlig kompetanseutvikling hos arbeidstakere. For at arbeidstakere skal kunne imøtekomme disse behovene, må arbeidsgivere få et større ansvar for å muliggjøre denne etterspurte kompetansehevingen.

NTL Ung vil:

  • at våre medlemmer ikke skal risikere bli stående uten en kompetanse som er etterspurt i arbeidsmarkedet
  • at arbeidsgivere skal ha ansvar for å videreutvikle sine ansatte
  • at det blir tilrettelagt for, og støttet opp under arbeidstakere som ønsker å videre- og etterutdanne seg

 

 

2.3 Hjemmekontor og arbeidsplassutforming

 

Mange av våre medlemmer ser på fleksibel og frivillig bruk av hjemmekontor som positivt. Det er bra at den enkelte får mulighet i sin livssituasjon til å jobbe hjemmefra hvis det bidrar til bedre trivsel, lavere sykefravær og produktivitet. Det er likevel viktig å belyse de negative konsekvensene ved økt bruk av hjemmekontor. Både det fysiske og mentale skillet mellom hjem og arbeid blir mer uklart og ergonomisk utforming av arbeidsflate settes på prøve.

NTL Ung er bekymret for at hjemmekontor skal bli en brekkstang for innsparing i nødvendige arealer på arbeidsplassen. Det fysiske arbeidsmiljøet må ivaretas for den enkelte ansatte, både på hjemmekontoret og på arbeidsplassen. I et arbeidsliv der åpne landskap, “free seating” og “clean desk” brukes som kostnadsbesparende tiltak av arbeidsgiver, er dette viktigere enn noen gang. Bruk av hjemmekontor skal ikke gå på bekostning av de ansattes arbeidsplasser i arbeidsgivers lokaler.

NTL Ung vil:

  • at arbeidstakere som kan utføre arbeid hjemmefra skal ha rett til minst to dager hjemmekontor per uke
  • at fagforeningene skal ha forhandlingsrett på utforming av regler og kompensasjonsordninger knyttet til bruk av hjemmekontor
  • at ansatte fortsatt sikres en fast arbeidsplass i arbeidsgivers lokaler
  • jobbe for at arbeidsplasser utformes etter arbeidsform og de ansattes behov

  

 

2.4 Et trygt arbeidsliv

 

2.4.1 Ytringsfrihet

Ansattes ytringsfrihet er under press. Flere opplever press fra arbeidsgivere som ikke ønsker at ansatte skal ytre seg negativt om arbeidsplassen. NTL Ung mener at de ansatte selv er best rustet til å si ifra om utfordringer på arbeidsplassen. Arbeidsgiver har ansvar for å trygge arbeidstakere ved varslingssaker.

NTL Ung vil:

  • at ansattes rett til å ytre seg styrkes i lovverket

 

2.4.2 Midlertidighet

Alle som har mulighet, skal kunne delta i arbeidslivet. Faste, hele stillinger skal være hovedregelen i det norske arbeidslivet, og gir trygghet og forutsigbarhet i den enkeltes liv. Økt bruk av midlertidige stillinger er ikke med på å redusere arbeidsledigheten og svekker arbeidstakeres rettigheter i arbeidslivet. De som likevel ansettes i midlertidige stillinger, skal få lengst mulig kontrakt. Kortvarige kontrakter under seks måneder for ferdig utdannede skal være unntaket. NTL Ung er bekymret for den økte bruken av «lufting» i arbeidslivet.

NTL Ung vil:

  • ha et sterkt lovverk som sikrer flere faste stillinger
  • jobbe for at hovedregelen for både hel- og deltidsstillinger er fast ansettelse, også for unge
  • at det er faste ansatte der det er faste oppgaver
  • motarbeide ulovlig «lufting» av arbeidstakere
  • motarbeide at arbeidsgiver misbruker hospiteringsordninger

 

 

2.5 Et likestilt og inkluderende arbeidsliv

 

Suksessen i den norske modellen er at store deler av den arbeidsføre befolkningen er i arbeid. Å ha en jobb og gå til gir både utfordringer og mestringsfølelse, i tillegg til at man blir del av et større fellesskap. I en tid preget av større strukturelle endringer er det avgjørende at vi sikrer et arbeidsliv som er inkluderende, mangfoldig og likestilt, og at vi alle får mulighet til å bidra etter evne. Fagbevegelsen spiller en sentral rolle for et seriøst og inkluderende arbeidsliv for alle.

Alle har rett til å føle seg trygge på jobb, og ikke oppleve negative holdninger eller nedsettende vitser som kan føre til minoritetsstress.

NTL Ung vil:

  • legge til rette for økt kompetanse blant både arbeidsgivere og arbeidstakere i arbeidet for et mer inkluderende arbeidsliv
  • bruke kvotering ved ansettelse som virkemiddel der det er nødvendig for å sikre like muligheter i arbeidslivet
  • gjøre tillitsvalgte bedre i stand til å forebygge, avdekke, og håndtere diskriminering i arbeidslivet
  • bekjempe diskriminerende ansettelsespraksis
  • i samarbeid med NTL utarbeide en kompetansepakke som gir våre tillitsvalgte og medlemmer verktøy for å bekjempe rasisme og diskriminering på arbeidsplassen
  • jobbe med å få etablert en handlingsplan mot rasisme og diskriminering i arbeidslivet, med fokus på kunnskap, holdningskampanjer, verktøy og kompetanse til tillitsvalgte og medlemmer
  • identifisere og fjerne formelle og uformelle hindringer for et inkluderende arbeidsliv

 

2.5.1 Likestilling for gravide og småbarnsforeldre

Etableringsfasen skiller seg fra andre livsfaser ved at kjønn er en sentral faktor. Arbeidsgivers tilrettelegging har betydning for likelønn og karrieremuligheter videre. Det er tøft å kombinere graviditet og småbarn med å være i jobb, og den største belastningen ligger på den som bærer frem barnet og ammer. Sykepengeordningen tar ikke hensyn til at det store flertall av gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet. NTL Ung mener derfor at dagens sykepengeordning er diskriminerende.

Et likestilt arbeidsliv krever et likestilt familieliv. En generell arbeidstidsreduksjon er et viktig likestillingstiltak i arbeidslivet.
 

NTL Ung vil:

  • avtalefeste at en arbeidstaker som arbeider hel arbeidsdag og som er gravid i tredje trimester skal ha rett til tjenestefri med full lønn i inntil to timer pr dag. En arbeidstaker som arbeider mellom 2/3 og hel dag og som er gravid i tredje trimester skal ha rett til tjenestefri med full lønn i inntil en time per dag
  • avtalefeste at en arbeidstaker som arbeider hel arbeidsdag og som har barn under 3 år i barnehage skal ha rett til tjenestefri med full lønn i inntil en time per dag
  • at svangerskapspenger skal utvides for å gjelde alle svangerskapsrelaterte plager som reduserer arbeidsevnen
  • ha en tredeling av foreldrepermisjonen. Felleskvoten sikrer fleksibilitet og gir rom for at familiene kan tilpasse permisjonstiden til sin hverdag
  • at fedre og andre medforeldre, i de tilfellene hvor mor ikke har opptjent rett til foreldrepenger, skal kunne ta ut foreldrepenger tilsvarende fedrekvote/medforelderkvote uten krav til mors aktivitet
  • øke foreldrepermisjonen til 52 uker med full lønn
  • øke far/medforelders omsorgspermisjon fra to til seks uker etter fødsel
  • ha rettigheter for medforelder som bidrar til økt likestilling mellom kjønnene.
  • at graviditet og omsorgsoppgaver ikke skal føre til økte lønnsforskjeller

 

2.5.2 Et inkluderende arbeidsliv for funksjonshindrede og kronisk syke

Alle skal ha rett og mulighet til å stå i arbeid etter eget evne. Mange mennesker med midlertidig eller varig funksjonshindring og kronisk syke opplever store barrierer for lik deltakelse.

NTL Ung vil:

  • kjempe for et tryggere og bedre tilbud som sikrer hjelp til den enkelte
  • ha et inkluderende arbeidsliv for personer med varige eller midlertidige funksjonshindringer og kronisk syke
  • at reel brukermedvirkning sikres i arbeid med tilretteleggings- og inkluderingstiltak for å identifisere og fjerne formelle og uformelle hindringer for et inkluderende arbeidsliv
  • utvide vernet mot diskriminering som følge av manglende universell utforming i arbeidsliv gjennom likestillings- og diskrimineringsloven, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)
  • bekjempe stereotypier og fordommer i arbeidslivet for å sikre lønnet arbeid for mennesker med funksjonshindringer
  • at NTL og LO engasjerer seg i arbeidsgivernes satsning på inkludering av personer med ulike funksjonshindringer sammen med relevante organisasjoner for å fremme et mer inkluderende arbeidsliv
  • skape en felles plattform for utveksling av erfaringer for personer med funksjonshindringer eller som er kronisk syke, for å styrke arbeidet med et inkluderende arbeids- og organisasjonsliv

 

2.5.3 Psykisk helse

Mange arbeidsgivere trenger bedre kunnskap om psykisk helse for å sikre at flere kan delta i arbeidslivet. Psykiske helseutfordringer er en av de største årsakene til sykefravær, og en betydelig faktor til at mange faller ut av, eller aldri kommer inn i arbeidslivet.

Særlig mange unge sliter med psykiske helseutfordringer, disse er også ferske i arbeidslivet. Det gjør at mange ikke vet hvilke rettigheter de har knyttet til behandling og tilrettelegging. Ikke alle ønsker å dele hvilke utfordringer de står i med arbeidsgiver eller kolleger. Det er derfor viktig at relevant informasjon om behandling og tilrettelegging er tilgjengelig for alle arbeidstakere uten at man er nødt til å spørre noen om dette.

NTL Ung vil:

  • at arbeidslivet får mer og bedre kunnskap om psykisk helse og sørge for god nok kompetanse til at arbeidstakere kan stå i jobb og samtidig få god hjelp.
  • at informasjon om rettigheter knyttet til helsehjelp og tilrettelegging i arbeidstiden skal være lett tilgjengelig for arbeidstager, uten at man må etterspørre den.

 

2.5.4 Minoriteter

NTL Ung jobber for et inkluderende samfunn, og ser på mangfold som en verdi for både enkeltmennesket og samfunnsutviklingen.

Arbeidsstyrken og tillitsvalgtapparatet bør gjenspeile mangfoldet i befolkningen, og staten og overenskomst må bidra aktivt til at alle behandles likeverdig. NTL og LO må gå i front for godt inkluderingsarbeid i egen organisasjon. Personer med minoritetsbakgrunn opplever oftere diskriminering i ansettelsesprosesser, og i arbeidslivet generelt, det er nødvendig med konkrete tiltak for å motvirke dette.

Diskriminering av skeive arbeidstakere er fortsatt et problem, enten det er av kollegaer, ledelsen, eller kunder og klienter. Selv om utviklingen viser at det er en bedring, viser forskning at personer med seksuelle og kjønnsmessige minoriteter fortsatt utsettes for diskriminering. Særlig utsatt er transpersoner og ikke-binære, og deres arbeidssituasjon må adresseres i større grad enn i dag. Mange arbeidsplasser preges av manglende kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

NTL Ung vil:

  • at arbeidet for å sikre seksuelle og kjønnsmessige minoriteter mot diskriminering styrkes
  • at yrkestitler i offentlig sektor skal være kjønnsnøytrale
  • at det innføres stillingssøknader uten navn på søker som norm, i hvert fall i statlige ansettelser
  • at det innføres obligatorisk opplæring for ansatte som deltar i ansettelsesprosesser, hvor en viktig del av opplæringen innebærer å forhindre diskriminerende ansettelsespraksis
  • at arbeidssituasjonen til ikke-binære og transpersoner kartlegges og forbedres
  • at diskriminering og strukturell rasisme i arbeidslivet kartlegges og motvirkes
  • at flyktninger og asylsøkere får utdanning, ferdigstilt påbegynte grader og brukt sin utdanning fra hjemlandet i det norske arbeidsmarkedet
  • sikre en god integrering, der flyktninger kommer raskt i arbeid
  • at offentlige arbeidsplasser aktivt rekrutterer minoriteter
  • aktivt arbeide for å få flere med minoritetsbakgrunn inn i tillitsvalgtapparatet
  • at offentlige virksomheter har gode varslingssystemer for rasisme på arbeidsplassen

 

2.5.5 Til kamp mot trakassering

Seksuell trakassering defineres ofte ut fra maktforhold på arbeidsplassen, og det oppleves ofte som vanskelig å rapportere om dette i frykt for å ikke bli trodd og å oppleve sanksjoner fra ledelsen. Det er kun gjennom å sikre trygge og forutsigbare varslingssystemer at vi kan få bukt med dette problemet.

NTL Ung vil:

  • at fagbevegelsen skal spille en sentral rolle i arbeidet mot seksuell trakassering uansett kjønn, legning og stillingsprosent
  • at Norge skal inkorporere ILO-konvensjon 190 om eliminering av vold og trakassering i arbeidslivet
  • at det blir enklere og tryggere å rapportere om seksuell trakassering, uten fare for sanksjoner

 

 

2.6 Det digitale arbeidslivet

 

Automatisering og robotisering av arbeidsoppgaver og plattformøkonomien er eksempler på samfunnsendringer som har konsekvenser for arbeidstakere i både privat og offentlig sektor.

Utviklingen gjør at arbeidstakere kan være tilgjengelig til alle døgnets tider, men retten til å være frakoblet må sikres. Ny teknologi åpner for at den enkelte arbeidstaker kan lettes for tidkrevende oppgaver, og samtidig legge tyngden av kompetansen og arbeidskraften sin i andre arbeidsoppgaver som krever individuell vurdering og faglig kompetanse. For å sikre reell medbestemmelse i digitaliseringsprosesser og ved innføring av digitale verktøy trenger vi en avtalefestet forhandlingsrett.

NTL Ung mener at fagbevegelsens viktigste oppgave i digitalisering av arbeidslivet er å ta styring og bruke den nye teknologien til fellesskapets beste. Vi må aktivt kjempe for at teknologiske nyvinninger fører til mer deling av arbeid, kortere arbeidsdag, mer frihet for den enkelte og en mer bærekraftig levemåte.

NTL Ung vil at digital informasjon som ligger til den offentlige forvaltningen skal lagres på hardware og datasentre innenfor Norges grenser, og som er underlagt offentlig kontroll og styring.

Framveksten av plattformøkonomien som en arena for kjøp og salg av arbeidskraft undergraver arbeidstakernes rettigheter fordi forhandlinger om arbeidsvilkår og lønn individualiseres i større grad enn på en fysisk arbeidsplass. Dette kan svekke medbestemmelsen, fordi avgjørelser som har betydning for den enkelte arbeidstaker tas utenfor de tradisjonelle medbestemmelsesfora.

NTL Ung vil:

  • at medbestemmelsen styrkes i digitaliseringsprosesser
  • at ansatte får nødvendig og tilstrekkelig med kompetansehevende tiltak for å ta i bruk digitale løsninger
  • at ansatte må vernes fra overvåking og unødvendig kontroll
  • at det skal være et tydelig skille mellom jobb og reell fritid
  • at norske lønns- og arbeidsvilkår følges ved etablering av virksomheter som baseres på digitale plattformer
  • at det opprettes en norsk, statlig sky med datasentre i Norge
  • at alle statlige anskaffelser av systemer for informasjonsbehandling skal driftes og hostes I Norge eller EU/EØS

  

 

Tema
NTL Ung politisk plattform