Studiestøtte å leve av

Dagens studiestøtte er for lav som medfører at mange studenter jobber mye ved siden av studiene for å ha råd til å finansiere livsopphold. I tillegg er renta og gjeldsgraden av studiestøtta for høy. Dette fører til at studenter er utslitt når de skal begynne i arbeidslivet, og har gjeld opp etter ørene. Dette er en trend vi må snu. Derfor trenger vi å feste studiestøtta til grunnbeløpet i folketrygden, og øke stipendandelen til 70 prosent. Vi vil jobbe for en studiestøtte som studenter kan leve av.

NTL Ung har en ambisiøs studiestøttepolitikk! Vi skal i 2024 arbeide for gjennomslag for vår politikk, og vil særlig prioritere påvirkningsarbeid opp mot LO-kongressen i 2025.

 

Utdrag fra politisk plattform (les hele vår politikk her)

 

 

1.2.1 Studiestøtte

Det å ta høyere utdanning er både en investering for enkeltindividet og for samfunnet. Fellesskapet er avhengig av at folk velger å ta høyere utdanning. Dagens studiestøtteordning er ikke god nok, og det er avgjørende at studiestøtteordningen styrkes, slik at også unge i framtiden velger å ta høyere utdanningen. 

NTL Ung mener at studiestøtten må kobles til grunnbeløpet i folketrygden og ha en lav politisk bestemt rente. Studiestøtteordningen må sikre at alle uavhengig av alder, kjønn, bakgrunn, økonomi eller sosial situasjon har lik rett til utdanning. Videre må studiestøtten langt bedre enn i dag legge til rette for deltidsstudier.

NTL Ung vil:

  • at offentlig høyere utdanning skal være fritatt for skolepenger for alle
  • binde studiestøtten til to ganger grunnbeløpet i folketrygden (2G)
  • sikre rett til ekstrastipend for studenter i obligatorisk praksis
  • øke stipendandelen til 70 prosent og at studielånsrenten skal være lav og politisk styrt
  • at eventuell krisestøtte utbetales som stipend
  • sikre at omgjøringen av eventuelle studielån til stipend knyttes til studiepoeng, og ikke oppnådd grad
  • at tilbud om å ta opp mer studielån ikke skal benyttes som et virkemiddel for å bedre studentenes økonomi